24 december 2007

God Jul!

Nu har vi öppnat våra strumppresenter, ätit god frukost med skinkmackor, alla har tagit sitt julbad och julklappar är nerpackade i kassar. J mumlade något om att nästa år kan vi inte ha så här många julklappar....jag förstår inte vad han menar!

God Jul till er alla!

23 december 2007

Mistel


I år har jag inte köpt någon mistel, men jag hoppas att det blir många pussar från J ändå!

Julgranskulor


Åhh sådana här halva julgranskulor minns jag att min farfar alltid hade i sin gran.

22 december 2007

Dan före dan före dopparedan


I lördags var jag på Den lilla kurorten och fick min lyxiga ansiktsbehandling (inkl. rygg-, skalp-, hand- och fotmassage), så himla skönt. Förutom behandlingen var det extremt lyxigt att kunna gå själv på stan och bara det att ha en handväska….ni vet en sådan som inte innehåller blöjor, nappar och leksaker! E var hos farmor och farfar och J handlade de sista julklapparna. På lunchen träffade vi några vänner och åt på Da Matteo, kul!

Efter det åkte vi och hämtade E och gjorde oss klara inför kvällens glöggfest. Det var en supertrevlig kväll med goda snittar med bla cambozola och lax med pepparrot. Några baconinlindade dadlar slank ner också!

En toppendag som gärna får bli en tradition!!

21 december 2007

Marinerade revbensspjäll


Revbensspjäll är en av mina favoriter på julbordet, jag brukar göra detta recept från Arla med en marinad med matlagningsyohurt, ingefära och honung....smaskigt värre!

Marinerade revbensspjäll
Ingredienser
4 port
1 kg tjockskurna revbensspjäll

Marinad:
1 dl matyoghurt
1 msk japansk soya
1 msk honung
1 tsk mald ingefära
1 krm svartpeppar
Gör så här
Blanda ihop marinaden. Pensla spjället med marinaden och låt det marinera minst 4 timmar och gärna längre. Sätt ugnen på 175°. Lägg spjället på ett galler med den feta sidan upp. Sätt en långpanna under med lite vatten i. Stek spjället i mitten av ugnen ca 1 1/2 timme. Vänd spjället en gång under stekningen. Ta ut spjället och skär det i bitar.

Kottar


Kottar är ett måste i granen, dessa kommer ifrån Rusta.

Julklappstips till småbarnsföräldrar


Även om E inte var född förra julen så fick vi biocheckar med tillhörande barnpassning i julklapp. Det är ett bra julklappstips till någon med små barn (Inte för att vi har kunnat utnyttja dem ännu, men idén är ju toppen!)

20 december 2007

Sill


Den 23:de äter alltid jag och J julmat hemma hos oss. Det är nästan den bästa dagen på hela julhelgen. Visst gillar jag julafton, men det är väldigt mysigt att vara hemma, slå in de sista julklapparna, göra julmat och bara ta det lugnt medan man väntar på att skinkan skall bli klar.

Jag gör altid två sorters sill; en senapssill och en med örter. Jag använder Abbas 5-minuters sill som redan är urvattnad och färdig att smaksätta, hur enkelt som helst!

Senapssill
2 msk senap (jag brukar ta 1 msk stark senap och 1 msk skånsk grov senap)
1 msk vinäger
1 msk socker
Vitpeppar
1 tsk salt
½ dl rumsvarm olja
1 knippe dill
1 stor rödlök
1 ägggula

Gör så här:
1.Blanda senap, vinäger, socker. Häll försiktigt ner rumstempererad olja och rör samtidigt.
2.Tillsätt vitpeppar och salt
3.Hacka dillen och rödlöken i önskad storlek.
4.Tillsätt ägggulan, den hackade dillen och rödlöken.
5.Blanda i sillen och låt stå i minst 1 dygn


Örtasill med vitlök
1/3 dl majonäs
¼ dl gräddfil
½ tsk salt
Vitpeppar
½ Finhackad gul lök
1 msk kaviar
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl finhackad dill
1 msk svensk senap

Gör så här:
1.Blanda alla ingredienser
2.Tillsätt sillen och låt stå i minst 1 dygn

Lummer


Idag skall jag gå en sväng på stan och handla de sista julklapparna. Jag måste även komma ihåg att köpa lummer på vägen hem. Jag har alltid ett bord med lummer och vita blockljus, det blir så himla fint!

Nu på morgonen har jag lyssnat på julmusik och slagit in lite julklappar.

Julklappstips till badälskare


Jag önskar mig alltid en Bath and shower gel från Crabtree & Evelyn i julklapp. De finns i många olika goda dofter, mina favoriter är liljekonvalj eller ros. En perfekt julklapp till badälskare i familjen. I Göteborg finns de bl a på NK.

19 december 2007

Pepparkaksbak


Nu är vi tillbaka från pepparkaksbaket, det blev jag och E som bakade hos min mamma. Det var nog tur att lilla C inte var med för hon hade nog lärt sig ett och annat nytt ord:)! Nästa år får hon komma efter första plåten för då blev det lite lugnare och inte lika många svordomar. Det var riktigt kul och pepparkakorna blev goda.

Grattis!!


Grattis Emanuel på födelsedagen, hoppas du får en riktigt bra dag och att det blir en bra konsert ikväll!

Kungsgran


Igår köpte vi gran, det blev en kungsgran från Heden för 420kr. Det är ett ganska saftigt pris tycker jag. Då köpte vi ändå en lite mindre gran i år än vad vi brukar ha.

Jag vet inte om vi har världens krångligaste ljusslinga men vi blir alltid sura på den och man behöver vara 2 för att det överhuvudtaget skall gå att få upp den och ibland måste vi trä den över granen. Det låter galet men det är sant!

Vi passade även på att pynta med lite tomtar så nu är det juligt värre hemma hos mig.

Pepparkaksbak, utan svordomar?

Idag var det tänkt att E och hennes lilla kusin C skulle baka pepparkakor hos min mamma. Nu verkar det som om C är sjuk så det blir inget för hennes del, stackars liten!

Det verkar som om min mamma har lärt sig från när jag var liten för hon har tydligen köpt färdig deg som det skall bakas med, det är väl tur! Se förra årets inlägg här nedan:

Jag tror att jag hörde mina första svordomar i samband med att min mamma skulle baka pepparkakor med mig och min syster när vi var små. Hon hade ett gammalt släktrecept som antingen krävde mer mjöl, mindre mjöl, degen var för kall, för varm eller sprack när man kavlade ut den. Förutom att det förmodligen inte var det bästa receptet ville min mamma ha riktigt lövtunna pepparkakor. Hi, hi julefriden ville inte riktigt infinna sig.

Lösningen blev att min mormor (som inte är lika noga med traditioner) köpte färdig pepparkaksdeg och tog över pepparkaksbaket med mig och min syster. Det blev förmodligen inga tunna goda pepparkakor, men det var kul!

18 december 2007

Jullängtan!?


Hi, hi det verkar som det är många som längtar till julen......i alla fall de över 9000 som varit inne på min blogg idag, kul!!!

Julklappar till E


Jag älskar att köpa julklappar, i alla fall när man kommer på något bra som man vet att personen i fråga kommer att gilla. Givetvis kommer inte E fatta grejen med julklappar det är hon alldeles för liten för, men några måste hon ju ändå få! Vi måste ju ta kort på henne när hon sitter och rafsar med pappret. Pappret och snörena kommer förmodligen att vara roligast!!

Med tanke på hur många paket hon fick när hon fyllde 6 månader så kan jag tänka mig att det nog blir en liten hög på julafton eftersom vi då firar med fler. Och jag får väl erkänna att jag och J har köpt en del till henne också……

Jul på Liseberg


Igår var jag + E och M + hennes lille J på Lisebergs julmarknad. M köpte brända mandlar till sitt godisbord och jag köpte polkagrisstänger till granen. De jag hade förra året hängde för nära ljusen så de smälte och blev bara längre och längre för varje dag som gick.

Annars gick vi mest omkring och tittade på allt och kliade lite på getterna som fanns där. En våffla med sylt och grädde blev det också och några försök till att vinna en jättechokladkaka, men det blev ingen och tur var väl det.

Tales of Beatrix Potter


När jag var liten brukade alltid jag och min mormor titta en balett som bygger på Beatrix Potters sagofigurer på tv. Jag älskade verkligen den men tyvärr visas den inte längre. Däremot blev jag tipsad av Tomtens dotter att den nu finns på dvd. Kanske är det fler som saknar denna klassiker.

Den finns att beställa här för 129 kr.

Snöbollsljus


Jag brukar alltid köpa snöbollsljus för jag tycker att de är så himla fina. Den här granen från Rusta var också fin.

17 december 2007

Boktips för små, igen!!


Min mamma har hittat den här roliga boken som hon tänkte köpa till E i julklapp. Den heter Första och andra mosboken. Den första är en pekbok och den andra innerhåller recept på barnmat som man kan göra. Hon hade sett den på Wettergrens för 280 kr men på Bokus kostade den bara 140 kr, vilken skillnad!

Så i torsdags hjälpte jag henne med att beställa den från Bokus, hoppas att den kommer innan jul. De brukar ju vara snabba med sina leveranser men nu såg jag att de inte garanterade leverans av denna boken innan jul….hmm minns inte att det stod så när jag beställde.

Bröllopsdag!


Idag firar jag och J 2-årig bröllopsdag. Grattis älskling!!!

Vi gifte oss lördagen innan julafton och då var det faktiskt lite snö på marken, vilket det inte är i dag. I lördags kväll var vi ute och åt bara jag och J, så himla mysigt. Tack snälla K för att du var hemma och passade E!

Jag fick en lyxig ansiktsbehandling på Den lilla kurorten av J och han hade redan bokat in en tid. Det skall bli så himla skönt. Det är lite lustigt för jag har nog varit där en 5-6 gången de senaste åren och köpt presentkort till olika vänner men jag har aldrig varit där själv.

Julgodis


Jag tänkte att jag skulle hinna med att göra lite julgodis i veckan, knäck och kola är ett måste och sedan får vi se om det blir något mer.

* Knäck - en klassiker och min favorit bland julgodiset.

* Julkola - Jag tänkte prova detta receptet. Man kan smaksätta med lime, kakao eller polkagris.

* Tinas Wienernougat – god och väldigt enkel att göra.

* Ischoklad - superenkelt att göra, men inte min favorit.

* Tryffel - Jag vet att jag gjorde goda tryfflar ett år men hittar inte receptet. Men det finns många olika recept och varianter på smaksättningar.

* Mintkyssar

15 december 2007

Bobux


E har ett par jättefina tofflor från Bobux. De är inte bara söta utan också världens bästa skor. När hon bara har strumpor på sig så är det sällan de sitter på i mer än 2 sekunder, men hennes Bobux sitter alltid kvar! När hon växt ur sitt par önskar hon sig nya, det finns massor att välja mellan. Här är två favoriter.

Kanske ett bra julklappstips till någon liten i släkten!

Middag med juliga smaker


Igår kväll var vi hemma hos några vänner och åt middag, vilket var supertrevligt. De bjöd på den här goda rätten. Ett bra tips om man vill bjuda på middag med lite julig smak.

Citronglaze på lax med spenat och saffransröra
Ingredienser 4 port
600 g benfri mittbit av färsk lax, med skinn
2 msk rumsvarmt smör
2 tsk rivet citronskal
1 msk fransk senap
2 msk honung
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Spenat- och saffransröra:
250 g färsk eller fryst bladspenat
1 schalottenlök
1/2 pkt saffran, 0,25 g
2 1/2 dl Kelda Mild Citronsås
1 krm salt

Gör så här
Blanda smör, citronskal, senap, honung, salt och peppar till citronglaze. Grovhacka spenaten. Skala och hacka löken. Fräs spenat och lök i smör i en gryta. Rör ner saffran och såsen. Smaka av med salt. Låt koka ihop ca 2 min. Skär laxen i 4 portionsbitar och grilla dem 3-5 min på varje sida. Pensla glaze på de nygrillade laxskivorna. Servera med färskpotatis och spenat- och saffransröra.

13 december 2007

Julduk

Jag har köpt en ny röd julduk till mitt matsalsbord. Hittade tyvärr ingen bild på den röda, men den ser likadan ut som den här nedan. Det kanske inte är den mest klassiska julduken men jag är nöjd med mitt köp. Jag köpte den på Duka för 99kr.

Luciatåg


I eftermiddags var jag och E på min yngsta systerdotters förskola och tittade på deras luciatåg. De var så himla söta och C var givetvis sötast i sin fina tomteklänning. Hon har övat julsånger i flera veckor men jag vet inte riktigt om hon sjöng så mycket när det väl gällde, men det är ju inte så lätt när det står massa folk och tittar på. E hade förstås också tomteklänning och luva, men hon låg mest och sov i vagnen.

Efter sången blev det fika med saft och barnens hembakade lussekatter. Den här förskolan har alltid sitt luciafirande utomhus så vi fick stå och huttra lite men det regnade ju inte i alla fall.

Hoppas att ni har haft en mysig lucia!!

12 december 2007

Luciamorgon


I min familj är det tradition att titta på Luciamorgon på SVT och äta god frukost. Det har vi gjort sedan jag var liten. Jag har försökt att få med J på denna tradition men det har gått så där. Han är ju inte den morgonpigga typen och är väl inte jätteförtjust i julsånger så därför brukar han prioritera sömn framför luciatåg. Förra året hade jag bakat goda frallor och köpt smaskig frukost för att försöka muta honom, men då försov vi oss. Och i år är han i London på julfest så det blir inget luciafirande imorgon bitti heller. Eftersom min lilla väckarklocka brukar vakna 7.30 och all sömn är guld värd så kommer inte jag att kolla på morgonen utan väntar till eftermiddagens repris.

Årets luciafirande i SVT kommer från den vackra storstugan på Zorngården i Mora med sång av bl.a. barn- och ungdomskörer från Mora och Orsa. Den första moderna lucian på Skansen var en flicka från Mora. I år är det 100 år sedan Moras folkhögskola Skeriol grundades med starkt stöd från konstnären och Morasonen Anders Zorn. Eleverna på folkhögskolan tackade genom att varje år lussa för paret Zorn och traditionen fortsätter. Årets tv-lucia heter Linnea Henriksson.

11 december 2007

Julbad med badbomb



En badbomb från Lush brukar alltid stå med på någon i familjens önskelista till jul, även min. I deras butiker kan i alla fall inte jag vara inne mer än någon minut för det stinker ju verkligen. Det är nästan lite huvudvärksframkallande men deras badbomber är trots allt kanon i badet!!!

Julgransfot


Även i år skulle jag vilja ha den här fina julgransfoten från Design House Stockholm, men som vanligt finns det annat jag behöver mer än en dyr julgransfot.

Julkorv


Jag och min syster (+ hög av barn) har tagit vid min mormors tradition att göra hemlagad Värmländsk potatiskorv till jul. Vi har tyvärr inte hittat hennes recept men förra året gjorde vi en mix av recept vi hittat och det blev jättegott. Mormors gamla maskin står i källaren och väntar, men jag vet inte om vi kommer hinna med korvstoppning i år, vad säger du K?

10 december 2007

Julgranar


I fredags när jag gick över Heden så kom en lastbil full med granar....det doftade gran långa vägar. Så nu är granförsäljningen i full gång. Jag funderade på om jag skulle köpa en gran redan nästa vecka och ställa den på balkongen så man vet att man får en fin. Jag tycker att ädelgranarna är finast.

Julnötter

När jag var liten älskade jag att knäcka nötter och de första jularna när jag flyttat hemifrån hade jag det alltid hemma. Men det har jag slutat med, visst tycker jag fortfarande att det är gott. Men det känns som att det var lite av ett tidsfördriv när man var liten……julafton var ju så hiiiimla lång. Då var vi alltid på ett och samma ställe hela dagen och bara väntade på att man skulle få öppna sina julklappar. Nu går julafton hur snabbt som helst men det kanske beror på att jag och J alltid flänger fram och tillbaka för att hinna med att träffa alla.

Den här röda skålen får mig att vilja köpa hem nötter till jul!

09 december 2007

Julbak


Nu har jag bakat saffranssnurror och de blev jättegoda. Eftersom jag inte hade florsocker hemma så tog jag flagad mandel på istället och det blev kanon.

I helgen gick vi en sväng på julmarknaden i Haga och det var riktigt mysigt och mycket folk. Alla affärerna hade öppet och vi hittade faktiskt några julklappar.

Glöggmyset i lördags var supertrevligt. Vi fick massa smaskiga tilltugg, bla leverpastej och glöggmousse på pumpernickel, garnerat med päron och en skvätt citron, väldigt goda!! A hade bakat en jättegod variant på lussebullar nämligen det här receptet, men istället för att göra muffins hade hon gjort en fläta av degen. Det var därifrån jag fick idén med att ha flagad mandel på saffranssnurrorna istället för florsocker. Recepten är ju inte helt olika;)!

Vinterns söta


Från samma författare som till boken Två systrars söta finns nu Vinterns söta. Jag har bara bläddrat lite snabbt i den, så här beskrivs den hos Bokus där den kostar 177kr.

I Vinterns söta finns mer än 125 recept på allt från anistryffel till änglakola: mjuka kakor, småkakor, tårtor, puddingar, pajer, desserter, tryffel, kola, knäck och annat godis samt drycker.

Årstidens klassiska kryddor återfinns i många recept, men ibland i lite annorlunda sammansättningar, exempelvis pepparkakskola, saffransdrömmar, glöggbakade päron, ingefärs- och limetårta, kardemummatryffel, pepparkaksmuffins, mjuk pepparkaka med äppelmos och ananas, kardemummakryddade pistagenötter och saffransmarängsviss.

08 december 2007

Julig fika del 2


Förra helgen var vi och några vänner på Göteborgs stadsmuseum. Eftersom det var E som fick bestämma tid så var vi där redan när de öppnade och nästan ensmma. Efteråt tittade vi lite i deras fina shop och tog en fika i caféet, som faktiskt var riktigt mysigt. Jag drack julmust och åt årets första skinkmacka med senap, inte dumt. Men inget slår den första skinkmackan som man äter precis när skinkan är klar och den fortfarande är lite ljummen.

Glöggfest


Ikväll skall vi på glöggfest till familjen fågel. Det är årets första glöggmingel och det skall bli himla trevligt. De har utlovat både salta och söta tilltugg….skall bli spännande.

Julbock


Den här fina julbocken från Rotor fick jag i förra veckan.

Allt om mat


Nya numret av Allt om mat är fullt med goda recept inför jul- och nyårshelgen. Det fanns bla ett recept på Peppar- och honungssill som lät lite spännande.

Peppar- och honungssill:
1 förpackning 5-minuterssill
1/2 tsk hel svartpeppar
1/2 tsk hel grönpeppar
1/2 tsk hel rosépeppar
2 dl lätt creme fraiche
1 msk flytande honung
1/2 krm salt

Garnering: Hel rosépeppar

Gör så här:
1. Låt sillen rinna av och skär den i bitar.
2. Koka svartpeppar i lite vatten, ca 3 min. Häll av vattnet och torka pepparn. (När du förväller den så blir den lite mildare i smaken).
3. Stöt alla pepparsorterna grovt i en mortel. Blanda peppar, creme fraiche, honung och salt. Vänd ner sillen och låt stå i kyl och ta smak, gärna till nästa dag.
4. Garnera med hel rosépeppar vid serveringen.

06 december 2007

Ordning och reda


Förra helgen så fick jag ett ryck att jag skulle rensa bland mina julsaker. Eftersom jag har köpt lite nytt till i år så tänkte jag att det borde finnas gamla saker som jag inte vill ha kvar. J var helt klart med på idén och sprang genast ner i källaren för att hämta upp våra 4 flyttkartonger med julsaker + att det tydligen hade blivit en till kartong sedan förra året. Han gillade tanken på att minska ner på antal kartonger. Hmmmm visst rensade jag lite men mest tyckte jag att det var roligt att titta på alla saker, man glömmer ju vad man har. Men en stor papperspåse blev det ändå som jag rensade ut, de sakerna tänkte jag skänka till någon loppis.

Jag har försökt ha ett system över mina kartonger med julsaker för att det skall vara lättare att hitta. Och så man slipper ta upp alla kartonger.

* Kartong 1 = "Adventssaker" - innehåller bl a glöggmuggar, adventsstjärnor och hyacintkrukor. I den brukar jag också lägga en lapp om det är något som jag måste köpa.

* Kartong 2 = "Julsaker" - innehåller tomtar, pynt och julstrumpor.

* Kartong 3 = "Julgranspynt" - allt till granen.

* Kartong 4 = "Julsaker som inte används" - bl a broderade bonader och virkade dukar som mormor har gjort. Det är saker som jag inte vill ha uppe men inte har hjärta att slänga.

* Bananlåda 5: Julgransfot och krukor.

05 december 2007

Röd Margrethe bunke


Tänk så mycket godare mina lussekatter skulle bli om jag hade en sådan här fin bunke när jag bakar.

03 december 2007

Julklappsbok till de allra minsta


En rolig och lite annorlunda pekbok är Pek-Elvis. Istället för de klassiska bilderna på t.ex. djur är det istället brylkräm, solglasögon och andra Elvis saker. Det finns också en variant som heter Pek-Bibeln och ja…..ni fattar vad den innehåller.

Pek-Elvis finns på t.ex. Bokus för 72kr.

Pepparkaksglass


Sandwich Pepparkaka från GB har funnits i några år. Istället för de vanliga kexen har den juliga varianten kex av pepparkaka. Jag älskar glass och gillar pepparkakor men kombinationen i den här glassen var riktigt äcklig. Jag gillade inte alls den här glassen och kunde inte ens äta upp den. Men för den som gillar den finns det storpack att köpa.



Mimmis jul ger den en smält snögubbe av 5 möjliga

02 december 2007

Julig fika


I helgen har vi varit och ätit sconesbuffé med några vänner på Rosenkaféet inne i Trädgårdsföreningen. Det är verkligen jättemysigt med hyacinter, julgranar och adventsstjärnor. Eftersom det ligger så centralt är det ett bra tips på fika om man behöver lite paus i julklappshandeln.