18 december 2008

Julstress!


Det lät så himla bra att få huset den 15 december så att vi kunde flytta in innan jul. Men just nu känns det bara stressigt. Jag saknar den där mysiga julkänslan som man annars har i december när man pyntar och pysslar hemma. Nu är det mest praktiska saker som skall fixas och ett flyttkaos hemma. Men på lördag flyttar vi och det skall bli väldigt skönt att komma på plats!!

För att skapa snabb julstämning skall jag köpa massor av hyacinter så det doftar jul hemma, köpa julgran och klä den redan på söndag, köpa lummer och ha på ett sideboard tillsammans med vita blockljus och lägga granris på trappan utanför.

Något som jag tyvärr inte kommer att ha på några veckor är bredband så vi får se om det blir så mycket mer bloggande innan jul!! Tråkigt efter som jag har så många idéer på inlägg men ingen tid (eller uppkoppling).

Så om vi inte hörs igen så får ni ha en riktig God Jul!!!!

Tales of Beatrix Potter


När jag var liten brukade alltid jag och min mormor titta en balett som bygger på Beatrix Potters sagofigurer på tv. Jag älskade verkligen den men tyvärr visas den inte längre. Däremot kan man köpa den på dvd här för 99kr.

Postis Per



Jag vet inte om det är E´s favorit eller J´s men när jag går till jobbet ligger de kvar i sängen och tittar på Postis Per. J kan hela signaturmelodin och sjunger glatt med.

Här finns det tydligen en dvd med Postis Per – Julafton i Grönby, den låter himla spännande!

På sin posttur i Grönby får Postis Per™ vara med om en massa spännande saker. Han är känd för sin hjälpsamhet och sitt goda humör. Med sig på turen har han alltid en liten följeslagare - katten Frasse!

Hela Grönby är täckt av snö och alla invånare gör sig redo för julen. Per försöker leverera alla paket i tid före julafton och Ajay har fått det viktiga uppdraget att hämta hem en julgran till staden. Men det ser ut att bli problem när tåget fastnar i snön…

Vinterns goda ting


Förra året fick jag boken ”Vinterns goda ting” (av Fanny och Anna Bergenström) i julklapp. En jättemysig bok som har en blandning av recept, julhistoria och pyssel.

En perfekt julklapp till alla som gillar julen!

Vinterns goda ting är både en kokbok, en julbok och en blomsterbok. Här finns goda och inspirerande idéer för vinterhalvåret - men självklart har julen fått stor plats. Du hittar recepten till allhelgonamiddagen och sköna vinterfrukostar, till julbordet, konfekten och pepparkakshuset men också till nyårsfesten, den spännande gröna maten och läckra efterrätter. Blomsterarrangemang, potpurrier och kransar, dekorbröd och marmelader samt inläggningar och brännvinskryddning är andra exempel på bokens rika innehåll.

Anna Bergenström har skrivit om maten och Fanny Bergenström om bland annat växter och juldekorationer. Nisse Peterson har tagit de stämningsfulla fotografierna.

Sill


Sill måste man ju ha på julbordet men det skall vara egen inläggning. Med Abbas 5-minuters sill går det ju hur lätt som helst att göra egen, den är färdig att smaksätta. Dessa två siller gör jag alltid.

Senapssill
2 msk senap (jag brukar ta 1 msk stark senap och 1 msk skånsk grov senap)
1 msk vinäger
1 msk socker
Vitpeppar
1 tsk salt
½ dl rumsvarm olja
1 knippe dill
1 stor rödlök
1 ägggula

Gör så här:
1.Blanda senap, vinäger, socker. Häll försiktigt ner rumstempererad olja och rör samtidigt.
2.Tillsätt vitpeppar och salt
3.Hacka dillen och rödlöken i önskad storlek.
4.Tillsätt ägggulan, den hackade dillen och rödlöken.
5.Blanda i sillen och låt stå i minst 1 dygn


Kattas örtasill med vitlök
1/3 dl majonäs
¼ dl gräddfil
½ tsk salt
Vitpeppar
½ Finhackad gul lök
1 msk kaviar
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl finhackad dill
1 msk svensk senap

Gör så här:
1.Blanda alla ingredienser
2.Tillsätt sillen och låt stå i minst 1 dygn

Julmat


Den 23:e brukar jag och J alltid vara lediga och pyssla hemma. J har aldrig köpt klart alla sina julklappar så han är alltid en sväng på stan och sedan lagar vi julmat, slår in julklappar och myser. I år kommer vi bara att göra lite julmat men revbensspjäll är en av mina favoriter på julbordet, så det får de blir. Jag brukar göra detta recept från Arla med en marinad med matlagningsyohurt, ingefära och honung....smaskigt värre!

Marinerade revbensspjäll
Ingredienser
4 port
1 kg tjockskurna revbensspjäll

Marinad:
1 dl matyoghurt
1 msk japansk soya
1 msk honung
1 tsk mald ingefära
1 krm svartpeppar
Gör så här
Blanda ihop marinaden. Pensla spjället med marinaden och låt det marinera minst 4 timmar och gärna längre. Sätt ugnen på 175°. Lägg spjället på ett galler med den feta sidan upp. Sätt en långpanna under med lite vatten i. Stek spjället i mitten av ugnen ca 1 1/2 timme. Vänd spjället en gång under stekningen. Ta ut spjället och skär det i bitar.

14 december 2008

Förkylningstider


Hur kan man bli sjuk när man redan är sjuk? Förra helgen var jag jätteförkyld och det hade inte riktigt gått över innan jag i fredags blev dålig igen. Men jag är ju inte den som inte delar med sig så imorse blev J sjuk!

Egentligen skulle jag ha varit iväg med jobbet på julbord och Elvis Show i fredags men det missade jag tyvärr!

Däremot lyckades vi ta oss i väg till E´s förskola på lussefirande. De är så söta de små när de står och mumlar/sjunger och alla gör lite egna små rörelser till. E tycker bäst om Midnatt råder i alla fall refrängen där hon tipp tappar med fingrarna för fullt.

På lördagen hade vi 1000 saker att göra så J fick dra det tunga lasset och jag försökte slappa på soffan. Och idag var det min tur att gå en sväng på stan för att bocka av lite julklappar, apoteket och julklänning till E. Och jag lyckades faktiskt att köpa klart nästan alla julklapparna. Varför är det alltid så att man aldrig riktigt har köpt klart till alla utan alltid har något litet kvar till någon.

Vi som inte har varit på Elvis show får väl nöja oss med den här roliga pekboken! Den finns att köpa här för 78kr.

Nötknäppare


Den här nötknäpparen fick bäst i test av GP i fredagens tidning. Den röda är riktigt fin men det var längesedan jag åt nötter vid jul. Men när jag var liten tyckte jag att det var både roligt och gott att knäcka nötter.

Här är en riktigt fin skål från Eva Solo till julnötterna!

Julklappar till hemmet


I vanliga fall brukar jag och J önska oss främst saker till oss själva men i år är det bara saker till hemmet på önskelistan. Förutom snöskyffel (optimister) och en piasavakvast önskar vi oss en brödpåse från Stelton. Den har magneter så att den går att stänga för att hålla brödet färskt, smart!

13 december 2008

Middag med juliga smaker


Förra året blev vi bjudna på den här goda rätten hemma hos några vänner. Ett bra tips om man vill laga något med julig smak.

Citronglaze på lax med spenat och saffransröra
Ingredienser 4 port
600 g benfri mittbit av färsk lax, med skinn
2 msk rumsvarmt smör
2 tsk rivet citronskal
1 msk fransk senap
2 msk honung
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Spenat- och saffransröra:
250 g färsk eller fryst bladspenat
1 schalottenlök
1/2 pkt saffran, 0,25 g
2 1/2 dl Kelda Mild Citronsås
1 krm salt

Gör så här
Blanda smör, citronskal, senap, honung, salt och peppar till citronglaze. Grovhacka spenaten. Skala och hacka löken. Fräs spenat och lök i smör i en gryta. Rör ner saffran och såsen. Smaka av med salt. Låt koka ihop ca 2 min. Skär laxen i 4 portionsbitar och grilla dem 3-5 min på varje sida. Pensla glaze på de nygrillade laxskivorna. Servera med färskpotatis och spenat- och saffransröra.

10 december 2008

Värmländsk potatiskorv


Jag och min syster (+ hög av barn) har tagit vid min mormors tradition att göra hemlagad Värmländsk potatiskorv till jul. Vi har tyvärr inte hittat hennes recept men förra året gjorde vi en mix av recept vi hittat och det blev jättegott. Mormors gamla maskin står i källaren och väntar, men det känns lite optimistiskt att hinna med detta i år, tyvärr.

Leila - A pice of Cake


När min syster fyllder år så önskade hon sig kokboken A pice of cake av vår gemensamma favoritkock Leila Lindholm. Allt hon gör ser så himla gott ut. Så jag köpte den men dagen innan vi skulle gå på kalas så visade det sig att hon redan fått ett ex, så istället för att lämna tillbaka den behöll jag den själv. Man blir sötsugen bara av att sitta och bläddra i den…massor av gott. Hittills har jag bara bakat ”kladdkake muffinsen” och de blev smaskiga. Ett bra julklappstips till någon som gillar att baka!!

Finns att köpa bla här på bokus för 179 kr

Beskrivande text från Bokus:
Leilas A Piece of Cake är en komplett, grundläggande och färgstark bakbok fylld av läckra recept på allt från småkakor, mjuka kakor och tårtor till matbröd och knäckebröd. Nya spännande bakverk som chokolate cupcakes, New York blueberry cheesecake och kola- och pekannötspaj varvas med klassiker som mormors goda kardemummaskorpor och nio olika smaksättningar till en vanlig sockerkaka. Briocher, fougasse från Provence, surdegsbaguette och nio sorters scones varvas med hurtbullar, danskt rågbröd, Leilas goda lingonlimpa och turbosnabb filmjölkslimpa. Dessutom finns tips på hur man bakar utan ugn.

Boken passar för såväl vana hemmabagare som nybörjare. Liksom i Leilas tidigare böcker är recepten enkla och pedagogiska att följa.

I första hjälpen i köket kan man läsa om varför degen inte beter sig som den borde. Svar finns på frågor som: Varför är kakan platt som en pannkaka? Varför smular sig småkaksdegen? Varför är brödet fullt av stora luftbubblor?

Änglaspel från Pluto


Jag tycker att de vanliga änglaspelen är så himla fina, men jag tröttnar alltid på plingandet. Dessa från Pluto låter inte och finns i olika varianter tex med granar, stjärnor eller hjärtan.

Jag ser det snöar?!

Idag singlade det ner några stackars snöflingor men snart är det väl snart dags att det kommer lite mer snö! Jag längtar tills man kan gå ut och åka lite pulka med E. Förra julen fick hon en Froggy så vi är redo!

Luciabröd

Till frukosten på Luciamorgon brukar jag baka detta bröd från Allt om mat. Det smidiga är att man gör degen på kvällen innan och så kalljäser den i kylen över natten. Så på morgonen är det bara att grädda bullarna, perfekt för goda frukostar till jul.

Luciabröd med solroskärnor (8st):
1/2 pkt jäst
2 1/2 dl kallt vatten
1 tsk salt
2 msk rapsolja
1 msk honung
1 dl vetekli
2 dl rågsikt
ca 5 dl vetemjöl (300g)
1/2 dl solroskärnor

Gör så här:
1. Rör ut jästen i kallt vatten. Tillsätt övriga ingredienser och så mycket mjöl att degen blir smidig, arbeta ca 5 min.

2. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela i 8 bitar. Forma till bullar med lätt mjölade händer. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pudra över mjöl och lägg över plastfolie. Ställ in i kylen över natten, ca 8 timmar.

3. Sätt ugnen på 250º. Ta ut bullarna. Spraya vatten över bröden. Strö på solroskärnor. Grädda brödet mitt i ugnen ca 10 min.

Rostade chilinötter

För något år sedan rostade jag egna nötter som jag hade på en glöggfest. Dagen efter var min systerdotter hos mig och åt upp resterna. Hon tyckte de var supergoda (och det är de faktiskt också) så iår kräver hon att jag skulle ta med mig dem på julafton annars får jag inte komma, hi, hi. B här kommer receptet så kan du göra dem själv!

Lägg skållade mandlar, cashewnötter, jordnötter och solroskärnor i en form, ringla på lite rapsolja, finhackad chili och havssalt. Jag tror jag hade inne dem i ugnen i ca 10 minuter eller tills de fått lite färg. Nötterna var godast när de fortfarande var lite ljumna.

Solroskärnorna blev godast eftersom de var minst och hade dragit åt sig mest olja, chili och salt.

09 december 2008

Luciakrona


Den här söta luciakronan hittade jag här för 99kr. Vi har ju redan köpt tomteklänning till E och jag tror inte att jag har sett något lucianattlinne i hennes storlek annars hade ju det varit lite sött.

07 december 2008

Jul i hus!


Fördelar med att bo i hus under julen (förutom att vi nu kommer få större och behöver köpa fler julsaker) är enligt mig 2 saker, att jag kan ha en fin krans på ytterdörren och att jag kan ha granris på trappan.

Pepparkaksbak

Idag har jag och Ebba bakat pepparkakor. Hon tycker verkligen att det är kul att vara med och baka. Tyvärr hade jag inte alla mina pepparkaksformar uppe utan en del var redan nerpackade i flyttkartonger. Men det blev en blandning av hjärtan i olika storlekar, stjärnor, grisar och några elefanter. Men elefanterna var inte helt lätta att göra om man nu som jag vill ha hyfsat tunna pepparkakor, för snabeln och benen var ganska smala.

Men jag gjorde ingen egen deg utan köpte "hemmagjord" från Ester Mosessons restaurangskola.

Glöggfest


I går kväll var vi på glöggfest hemma hos några vänner. Det var väldigt trevligt och de bjöd på en rad olika varianter av glögg, pepparkakor med olika ostar till och några snittar med en röra av yoghurt, grönmögelost och torkade aprikoser kokade i vanlijglögg och julkryddor. Allt var väldigt gott! Hittade inte receptet på snittarna men jag skall kolla upp om jag kan få det.

Jag tycker att det är så himla gott med pepparkakor och grönmögelost, min favorit är stiltonost!

06 december 2008

Till små fötter - Bobux


E har ett par jättefina tofflor från Bobux. De är inte bara söta utan också världens bästa skor. Hon fick sina första här hon var 6 månader och då var de perfekta eftersom de satt på foten så bra, när hon bara hade strumpor så slet hon av dem på 2 sekunder. De finns en massa olika motiv.

Kanske ett bra julklappstips till någon liten i släkten!

04 december 2008

Trumpette


De här söta strumpbyxorna från Trumpette fick E i julklapp förra året, och hon kan faktiskt fortfarande ha dem. Tyvärr hittar jag ingen riktigt bra bild på dem men de är så himla fina och hon får alltid kommentarer när hon har på sig dem.


Det finns också en presentförpackning med 6 stycken babystrumpor med halkskydd, helt underbara de också.

03 december 2008

Hyacinter


Min favorit bland julblommorna är nog ändå hyacinten eftersom de doftar så gott! Tydligen doftar de vita dofta svagast, de lila och rosa medel och de blåa starkast, kan vara bra att veta.

02 december 2008

Kristyr


Till helgen skall vi baka pepparkakor och jag funderar på att köpa kristyr att dekorera med. De finns i rosa, vit och grön färg.

Det finns ju massa roliga pepparkaksformar att köpa också. E har fått en elefant av sin mormor som kommer från Indiska.

Årets julvärd


I år valde svt Lasse Kronér som julvärd. Det kanske inte riktigt är min favorit, han är lite väl mycket go gubbe. Helt enkelt lite för mycket Doobidoo för min smak!

Arne Weise var julvärd i 30 år fram till 2002. Sedan dess har det varit en ny person för varje år.
2003: Lotta Bromé
2004: Ernst Kirchsteiger
2005: Blossom Tainton Lindquist
2006: Ingvar Oldsberg
2007: Anne Lundberg

01 december 2008

Röda juliga saker


Så fort det börjar närma sig jul blir jag alltid sugen på att köpa röda saker. Tex skulle jag då vilja ha den här fina skålen från Marimekko och en köksmaskin från Kitchen Aid.