21 december 2010

Boktips


Om man har någon liten i släkten som precis har tröttnat på pekböcker och vill ha några böcker med lite mer text i är böckerna om Bu och Bä ett bra tips. Bu och Bä är två små charmiga och söta får som man bara älskar. Finns att köpa här

20 december 2010

Kanintema


Den här söta kaninlampan önskar sig Sigge till sitt rum, perfekt att ha som nattlampa också (inte för att han har något eget rum ännu). Han har ju redan en sådan här fin gungkanin från Playsam som han fick av sin mormor på sitt namnkalas.

Hyacinter


Vart tog helgen vägen? Både Ebba och Sigge är förkylda men Ebba fick 40 graders feber igår så hon var riktigt dålig. Så den här veckan blir det ingen förskola för henne även om hon mår bättre idag för nu vill vi inte ha några fler sjukdomar innan jul.

Jag som hade tänkt att åka och köpa de sista julklapparna, städa och fixa medan hon var iväg men vi får pussla lite så får vi nog till det. Måste komma ihåg att köpa fler hyacinter.

18 december 2010

Leilas Rocky Road

















Jag har också handlat ingredienser till att göra Rocky Road, man blandar ju bara ihop en massa goda saker så resultatet kan ju inte bli annat än supergott!

Färdigt på: 40 min
Ingredienser:12 kakor
600 600 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 2 påsar dumlekola
2 2 nävar mini marshmallows
3 3 dl salta jordnötter
1 1 dl skalade pistagenötter

Gör så här:1. Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
2. Blanda samtliga ingredienser.
3. Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.
4. När kakan har stelnat, skär upp den i stänger.

Lipfish


Lipfish gör ju så himla söta kläder till barn, den här fina med grodan kostar 329:- hos Linus & Lotta. Hmm är sugen på att klicka hem den till Sigge.

Leilas mandlar från Barcelona


I helgen var det tänkt att jag och Ebba skulle göra lite julgodis men just nu ligger jag nerbäddad och är magsjuk så det får vänta. Knäck är ett måste men sedan funderar jag på att testa detta receptet som låter väldigt smaskigt.

Ingredienser:1 dl sötmandlar
2/3 blocknougat, a 250 g
1 ½ msk mald kanel
1 ½ msk kakao av hög kvalitet

Gör så här:1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Rosta mandlarna på en plåt i cirka 10 minuter. Låt dem svalna.
3. Blanda kanel och kakao i en liten skål.
4. Rulla in dem i ett tunt lager nougat och rulla mandlarna i kakaoblandningen.
5. Ställ mandlarna i kylen och servera dem kylda.

Julstrumpa


Eftersom barnen varit sjuka så länge så har jag tyvärr inte hunnit med att åka in till stan och handla julklappar. Och därför har jag inte heller hittat någon fin julstrumpa till Sigge så han kanske får vänta tills nästa år.

17 december 2010

En liten gran


Nu har jag och Ebba klätt granen och den blev så fin! När hon var med mig och köpte gran i veckan så fick hon en liten gran (kanske mer en grankvist:)) av tanten som sålde granarna så den har vi satt i en liten vas i hennes rum. Ebba är helt lyrisk över sin minigran och har få klä den själv. Jag hittade en liten ljusslinga från IKEA med batteri som passade perfekt.

Bröllopsdag


Idag har vi 5-årig bröllopsdag, grattis älskling!

Jag kan inte ens gå utan din luft i mina lungor jag kan inte ens stå om du inte ser på och genomskinlig grå vad vore jag utan dina andetag.
Vad vore jag utan dina andetag


Cause I´m yours to keep if you want to!

Julmat


Den 23:e är nästan den mysigaste dagen på julen (förutom julafton då) för då är vi bara hemma och myser, slår in de sista julklapparna och lagar julmat. Oavsett vart vi firar jul så gör vi alltid julmat till oss och på kvällen äter vi ett litet julbord så himla gott!!

Det där med julmat är ju lite speciellt. Visst är det konstigt att under julen då man är bortbjuden på middag så får man julmat. Vilken annan tid på året skulle man ju aldrig drömma om att bjuda på samma mat som man vet att gästerna har ätit dagen innan (och det är sällan som man bjuder sina gäster på rester) och tror att detta skall uppskattas. Men under julen är det alltid så, konstigt! Det som jag alltid längtar mest efter julen är stek, potatis och sås:)!

15 december 2010

Mistel


Idag köpte jag en mistel, ett måste till jul!

Pappelina


Jag älskar Pappelinas fina mattor och en sådan här röd med stjärnor hade passat bra i ett juligt hem.

Juligt


Varje år efter jag har bakat lussekatter så tänker jag att till nästa år skall jag köpa mig en sådan här men jag drömmer fortfarande. Så här i juletider vill man ju gärna ha en röd men annars kanske en svart eller en vit, hm svårt att besämma vilken färg som är finast, man kan ju inte gärna ha flera.

Dagens paket


I dagens paketkalender fick Ebba en av dessa roliga handdockor från IKEA.

13 december 2010

Maileg


Fina tomtar och en söt gris från Maileg.

12 december 2010

Luciabröd

I den här Allt om mat från 2006 finns ett recept på frallor som skall kalljäsa över natten som jag alltid gör till lussefrukosten. Så nu står en plåt i kylen och väntar på att bli gräddade i morgon, perfekt om man inte orkar gå upp och baka på morgonen men ändå vill ha nygräddade frallor till frukost. Ett tips för julens ledighet!

Luciabröd med solroskärnor (8st):
1/2 pkt jäst
2 1/2 dl kallt vatten
1 tsk salt
2 msk rapsolja
1 msk honung
1 dl vetekli
2 dl rågsikt
ca 5 dl vetemjöl (300g)
1/2 dl solroskärnor

Gör så här:
1. Rör ut jästen i kallt vatten. Tillsätt övriga ingredienser och så mycket mjöl att degen blir smidig, arbeta ca 5 min.

2. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela i 8 bitar. Forma till bullar med lätt mjölade händer. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pudra över mjöl och lägg över plastfolie. Ställ in i kylen över natten, ca 8 timmar.

3. Sätt ugnen på 250º. Ta ut bullarna. Spraya vatten över bröden. Strö på solroskärnor. Grädda brödet mitt i ugnen ca 10 min.

Till glöggen

I veckan var vi hemma min mamma på glöggmys och middag. Till glöggen bjöd hon på klassiska pepparkakor med stiltonost, tortilla med lök, anjovis och ost ( i ugnen), fikon inlindade i parmaskinka och ostbollar med pepparkakskross och egen glögg såklart:! Allt var väldigt smaskigt.

Jag har försökt hitta recept på goda tillbehör som passar till glöggen.

* Pepparkakor med stiltonost (en god klassiker)

* Mörk chokladtryffel med parmesanost och balsamvinäger

* Fetafyllda dadlar

* Falsk anklevermousse

* Varma smördegssticks med kummin

* Knaprigt tunnbröd med stiltonost och dadlar/fikon

* Rostade nötter med chili och kummin

* Chèvrefyllda fikon

* Pepparkakstryffel

Nu är det jul här i vårt hus....


Det här är något slags rekord men nu har alla tomtarna kommit fram lite tidigt kanske men väldigt mysigt!!

Bakat & klart


Nu har vi bakat klart och skall ut i solen och åka snowracer sedan blir det fika med förhoppningsvis goda bullar, det doftar i alla fall väldigt gott! På bilden ser ni mina fina grytlappar och givetvis har jag ett matchande förkläde som är ett måste när man bakar i juletider!

09 december 2010

På min önskelista


På min önskelista finns de här fina ljuslyktorna från Paradisverkstaden, lite otippat men jag gillar verkligen dem!

07 december 2010

Luciatåg


Nytt för i år är mitt lilla luciatåg från Sia som står i fönstret.

På måndag är det är det luciafirande på Ebbas förskola och de har som tradition att alltid ha det utomhus vilket är supermysigt med marschaller och i år också massa snö!! Sedan får man glögg och lussekatter/pepparkakor som barnen bakat. Måste bara kolla så att lucianattlinnet går över overallen och sedan fixa det sista på hennes luciakrona + köpa batterier. Jag fyndade en luciakrona på Ullared först men insåg när jag kan hem att den var riktigt ful så det blev att köpa en ny....så mycket för att fynda:)!

05 december 2010

Bombadill


I bland blir man så himla trött på alla leksaker och speciellt plastiga saker som låter. De här fina tårtorna och glassarna kommer från ett märke som heter Bombadill och de är mjuka och tysta!

Givetvis finns det fina lussekatter till jul!

Eller varför inte en sådan här fin kudde som en kanelbulle eller semla, finns att köpa här!

2:a Advent

Här har det snöat hela dagen, så mysigt! Idag skulle vi satt upp ljusslingor ute men efter en kväll på akuten och en jobbig natt för Sigge får det bli en annan dag. Som tur är har Ebba varit och bakat pepparkakor hos farmor och farfar, mysigt! Så vi har fått goda pepparkakor till fikat.


Den här bilden tog jag på Sigge imorse och det har kommit fler sedan dess, nu vill vi inte ha fler för de får inte plats!!

04 december 2010

Espresso House


Man orkar ju inte en hel dags julklappsshopping utan en fikapaus. Fia tipsar om Tomtelatte och pepparkaksmuffins på Espresso House. Hon ger den 4 snögubbar av 5 möjliga:)!

Nötter


Varför inte en liten ekorre till russinen och mandlarna

Det går bra nu!


2 dagar blev det emellan och nu är det Sigges tur att ha vattkoppor imorse när han vaknade hade det kommit 40-50 st nya bara på hans lilla huvud.

03 december 2010

SIGGE


Sigge önskar sig dessa fina blåa bokstäver med vita prickar på att sätta på dörren till sitt rum (men även om Emil är väldigt fint så skulle han vilja ha Sigge:)!). Finns att köpa här eller kanske på Grandmas i Arkaden (Göteborg).