05 december 2011

Fias goda saffranssnurror med mandelmassa

Fias goda saffranssnurror är ett måste till jul, så igår bakade jag och Ebba. De blev verkligen supersmaskiga. Nu har barnen lagt sig och jag sitter med ett glas julmust och lussebulle i soffan, inte dumt!

Fias goda saffranssnurror:
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella lätt
2 påsar saffran
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

Fyllning:
ca 50-100 g smör (rumstepererat)
Mandelmassa
Strösocker
1 uppvispat ägg
Flagad mandel


Gör så här
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, ca 37°. Häll degspadet över jästen. Rör om så att den löser sig. Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt och mjöl. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Dela degen i två delar och kavla ut till stora plattor, 1/2 – 1 cm tjock. Bred smöret över degen. Grovriv mandelmassan och strö över + socker. Rulla ihop och skär i skivor. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa 20 – 30 min. Sätt ugnen på 225°. Pensla med uppvispat ägg och om man vill kan man ha på flagad mandel. Grädda i mitten av ugnen 5 – 7 min. Låt svalna på galler. Sikta ev över lite florsocker.