Luciabröd
Till frukosten på Luciamorgon brukar jag baka detta bröd från Allt om mat. Det smidiga är att man gör degen på kvällen innan och så kalljäser den i kylen över natten. Så på morgonen är det bara att grädda bullarna, perfekt för goda frukostar till jul.
Luciabröd med solroskärnor (8st):
1/2 pkt jäst
2 1/2 dl kallt vatten
1 tsk salt
2 msk rapsolja
1 msk honung
1 dl vetekli
2 dl rågsikt
ca 5 dl vetemjöl (300g)
1/2 dl solroskärnor
Gör så här:
1. Rör ut jästen i kallt vatten. Tillsätt övriga ingredienser och så mycket mjöl att degen blir smidig, arbeta ca 5 min.
2. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela i 8 bitar. Forma till bullar med lätt mjölade händer. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pudra över mjöl och lägg över plastfolie. Ställ in i kylen över natten, ca 8 timmar.
3. Sätt ugnen på 250º. Ta ut bullarna. Spraya vatten över bröden. Strö på solroskärnor. Grädda brödet mitt i ugnen ca 10 min.
Luciabröd med solroskärnor (8st):
1/2 pkt jäst
2 1/2 dl kallt vatten
1 tsk salt
2 msk rapsolja
1 msk honung
1 dl vetekli
2 dl rågsikt
ca 5 dl vetemjöl (300g)
1/2 dl solroskärnor
Gör så här:
1. Rör ut jästen i kallt vatten. Tillsätt övriga ingredienser och så mycket mjöl att degen blir smidig, arbeta ca 5 min.
2. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela i 8 bitar. Forma till bullar med lätt mjölade händer. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pudra över mjöl och lägg över plastfolie. Ställ in i kylen över natten, ca 8 timmar.
3. Sätt ugnen på 250º. Ta ut bullarna. Spraya vatten över bröden. Strö på solroskärnor. Grädda brödet mitt i ugnen ca 10 min.
0 Comments:
Skicka en kommentar
<< Home