12 december 2010

Luciabröd

I den här Allt om mat från 2006 finns ett recept på frallor som skall kalljäsa över natten som jag alltid gör till lussefrukosten. Så nu står en plåt i kylen och väntar på att bli gräddade i morgon, perfekt om man inte orkar gå upp och baka på morgonen men ändå vill ha nygräddade frallor till frukost. Ett tips för julens ledighet!

Luciabröd med solroskärnor (8st):
1/2 pkt jäst
2 1/2 dl kallt vatten
1 tsk salt
2 msk rapsolja
1 msk honung
1 dl vetekli
2 dl rågsikt
ca 5 dl vetemjöl (300g)
1/2 dl solroskärnor

Gör så här:
1. Rör ut jästen i kallt vatten. Tillsätt övriga ingredienser och så mycket mjöl att degen blir smidig, arbeta ca 5 min.

2. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela i 8 bitar. Forma till bullar med lätt mjölade händer. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pudra över mjöl och lägg över plastfolie. Ställ in i kylen över natten, ca 8 timmar.

3. Sätt ugnen på 250º. Ta ut bullarna. Spraya vatten över bröden. Strö på solroskärnor. Grädda brödet mitt i ugnen ca 10 min.